Nawaitu Ummatik

Assalamu’alaikum wbt.

Sedar atau tidak, umat Islam masih tidur Lena dibuai mimpi dunia. Hanya segelintir sahaja yang celik mata hatinya untuk melihat jatuhnya umat Islam kini.

Para auliya’, para ulama’, para pendakwah, para murabbi, para asatizah, para da’ie dan pemuda pemudi sedang giat berjuang di medan dakwah dengan nawaitu lillahita’alaa.

Tapi Umat Islam diuji dengan pelbagai cabaran dan dugaan. Apa yang paling Nabi Muhammad SAW paling takuti daripada Dajjal pada akhir zaman adalah ulama’ su’. Ulama Su’ yakni ulama’ yang jahat mula berleluasa dalam menghancurkan Islam itu sendiri. Kita tidak tahu siapa? Tapi yang mesti kita tahu “Ada”!

Moga kita dilindungi Allah swt.

Sahabat ku semua,

bangunlah..bangkitlah dari tidur yang nyenyak..

Berjuanglah, berbaktilah dengan satu wawasan dan nawaitu semata-mata keranaNya. Binalah wawasan yang ummatik untuk menjadi manusia yang berguna pada umat. Tidak perlu sangat difikirkan soal karier kita nanti kerana yakinlah bahawa karier akan datang dengan sendirinya, “pastinya dengan kehendak Allah ta’ala.”

Doa moga kita semua terus didorong Allah ke dunia dakwah.

Wawasan dakwah harus menunjangi kehidupan setiap Muslim. Jadilah ahli korporat yang ummatik, pegawai yang ummatik atau pensyarah yang ummatik.

Semuanya untuk cari redha Allah swt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s